Язовирите Плачи дол, Малка Смолница, Одринци, Абрит, блатото при село Ломница, крайбрежните райони между Каварна и с. Кранево, между с. Тюленово и нос Калиакра, районите на Шабленското и Дуранкулашкото езера бяха местата за наблюдение в област Добрич, където орнитолози и доброволци имаха възможност в предходните три дни да наблюдават птици в дивата природа по време на преброяването на водолюбивите птици, които зимуват у нас, предаде репортер на Агенция "Фокус". Кампанията се организира за 47-ма година. Преброяване на водолюбвите птици в Приморска Добруджа ще отчете броя им, вида и разпространението.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) организират преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. В България са обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички язовири, рибарници и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

Предстои да бъдат обобщени резултатите от наблюденията, като се очаква те да бъдат повлияни от промените в климата и необичайно топлото време. 

Жулиета НИКОЛОВА