На 16 декември 2022 г. се проведе ритуал по случай 78 години от създаването на Военноморска база – Бургас, съобщиха от Връзки с обществеността към ВМС.  Базата е създадена със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. на командира на Морските войски.

Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи неин командир е капитан-лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач (днес Александруполис). Младият морски офицер поставя началото на пътя за утвърждаване на Военноморска база - Бургас със следното послание: "Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!".

На ритуала присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, офицери от Щаба на Военноморските сили и флотилията, командири на военни формирования, представители на държавната и местна власт, военнослужещи и цивилни служители от формированията, дислоцирани във Военноморска база - Бургас.

В словото си по повод празника командирът на Военноморска база - Бургас капитан I ранг Петър Петров благодари на военнослужещите и цивилните служители за техния неуморен труд и висок професионализъм, проявяван ежедневно при решаване на поставените им задачи. Пожела им здраве, целеустременост и оптимизъм, за да могат, въпреки предизвикателствата на времето, в което живеем, все така всеотдайно да съхраняват престижа и авторитета на формированието и Военноморските сили.

По случай празника контраадмирал Михайлов и капитан I ранг Петров наградиха отличили се военнослужещи и цивилни служители.

По повод преминаването му в резерва, заместник-командирът на Военноморска база - Бургас капитан I ранг Радостин Найденов беше награден от  началника на отбраната и от командира на Военноморските сили.

В словото си флотилен адмирал Велков сърдечно благодари на капитан I ранг Найденов за неговата всеотдайност и инициативност при изпълнение на служебните си задължения през дългогодишната си служба в редиците на ВМС на Република България.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Михайлов връчи пагоните на новоназначения заместник-командир на  Военноморска база - Бургас капитан I ранг Павел Панов, като му пожела здраве и успехи на новата длъжност.