За 13-та поредна година в Златоград ще се проведе празника на виното - Трифониада, организиран от Етнографския комплекс. Това съобщи за "Фокус“ Александър Митушев, организатор на празника и собственик на комплекса. От 11,00 часа днес на мегдана в Стария град ще се проведе ритуала по зарязване на лозята, а местни и гостуващи майстори на виното ще имат възможност да представят свои продукти.

По традиция по време на Трифониадата ще бъде избран Цар на виното. По думите на Митушев, едно такова събитие, в което има представяне на непрофесионални производители, събира много гости и участници. "Миналата година имаше 46 производители на домашно вино и малки изби. Има сомелиер, който оценява и категоризира вината и това представлява голям интерес. Тази година също се очакват много производители“, посочи организаторът.

Той уточни, че хотелската база в Златоград е пълна за празника на виното. В празника ще участват и професионалните изби, които ще представят свои вина за дегустации и продажба и така се получава една малка винария. "Непрофесионалните производители ще бъдат оценени, ще има първо, второ и трето място, както и грамоти за всички участници и комплимент от етнографския комплекс. Ще бъде присъдена и специална награда на публиката за производител, участвал в празника, а тя ще бъде печено прасенце.

"Трифониадата се превърна в голям празник и радостното е, че хората искат да проверят качеството на вината си. Участниците са основно от Южна България, но идват и хора от други краища на страната. За всички гости ще има безплатни мезета, осигурени от етнографския комплекс, а Богът на виното, Дионисий лично ще минава сред хората и ще им налива вино“, допълни Митушев. 

Гостите на мегдана ще се насладят и на форклорните изпълнения на прекрасната певица Валя, и ще могат да извият кръшни хора.

Нели ГЕРГЬОВСКА