Празникът на Атанасовското езеро ще бъде отбелязан с наблюдение на птици, съобщиха за "Фокус" организаторите от екипа на LIFE проект "Лагуната на живота“. 

"В момента южната част гъмжи от пернати и какъв по-добър начин да отбележим празника на любимото езеро от това да се запознаем отблизо с обитателите му. Заповядайте на 18 януари - Атанасовден, от 16.00 часа на Укритието за наблюдение на птици на брега на Атанасовско езеро“, приканват те. 

Обещават много розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други защитени видове птици.

"В следобедните часове впечатляващите пеликани се връщат от езерото Вая, където се хранят и представляват невероятна гледка - ниско прелитащи над водите и дигите на Атанасовско езеро, където кацат за нощувка. Около тях спокойно се хранят много розовите в момента фламинги, които също могат да се видят добре и отблизо", посочват още организаторите.  

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) от 2013 г. отбелязва Атанасовден на Атанасовско езеро и организира различни събития и тази година няма да има изключение.

"Но вместо традиционния и едноименен полумаратон, който се провеждаше 5 години съвместно със "Зелена Странджа“ и Община Бургас, този януари предлагат да се насладим на хвъркатите обитатели на лагуната и да практикуваме така популярния в Европа и по света birdwatching (наблюдение на птици)", добавят от БФБ. 

Те ще осигурят бинокли и оптични тръби, определители на птици и орнитолози.

"От гражданите на Бургас се иска да дойдат добре облечени (макар че по прогноза ще бъде .... 17 градуса (има ли още някой, който се съмнява в климатичните промени?!), да си вземат кафе или чай и да се насладят на един час сред дивата природа на града. През 2023 г. Атанасовден ще се празнува и по стар стил на 31 януари, когато в София ще бъде премиерата на документалния филм за Атанасовско езеро – "Солени хора", допълниха още организаторите.