За четиринадесета поредна година Етнографски комплекс Златоград организира празника "Балканска скариада“. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян Александър Митушев – собственик на комплекса и организатор на празника. Кулинарното събитие ще се проведе на 15 октомври и освен традиционна скара от всички балкански страни, на него ще бъдат представени и фолклора и танците на балканските народи, уточни той.  

Стартът на превърналият се в традиция празник в Златоград е в събота от 11:00 часа в Етнографския комплекс в Златоград. "Старият град ще е изпълнен с аромата и колорита на традиционната балканска скара - българска, сръбска, турска и гръцка, а гостите ще се насладят и на пъстротата на балканския форклор. Специални гости на празника са духов оркестър за балканска музика "Виво Монтана“, гайдарски състав "Дельо хайтутин“, оркестър "Родопско настроение“, Никос Мерахцакис бузуки бенд, както и танцови и певчески фолклорни формации“, поясни Митушев.

Хотелите и къщите за гости в Златоград вече са пълни с гости за предстоящата скариада. Хиляди туристи се очаква да пристигнат в Златоград в събота, за да се насладят на балканския фолклор и вкусните скари. "Цялата чаршия в Стария град ще ухае на плескавица, риба и адана кебап“, каза още организаторът на празника.

Нели ГЕРГЬОВСКА