Тази година в Златоград се организира един много различен празник – Празник на въртяното кафе. Това каза за "Фокус“ кметът на южния град, Мирослав Янчев. "В Златоград сме известни с въртяното кафе, правено на Кардашлъка, което е привличало в миналото гости от цяла България. Прословутото вкусно кафе е направено по турска технология и традицията е на около 80 години“, поясни Янчев.

В една от най-красивите къщи в архитектурния резерват на Златоград се намира кафене “Стария град". Именно там гостите на родопския град могат да се насладят на чаша традиционно кафе, приготвено върху нагорещен пясък, чиято рецепта е била пазена в тайна дълги години. Ритуалът по поднасянето му го превръща в една от атракциите на Етнографския комплекс и дава името му – въртяно кафе. Напитката се поднася с парче златоградска баклава с локум.

Празникът на въртяното кафе се планира в дните 31 юни и 1 юли т. г, допълни кметът на Златоград.

Той уточни, че тази година ще насочат усилията си не само към фолклорните мероприятия, които се правят през последните години, а и към рок и джаз направление. Ще се организира и такъв празник, на който ще могат да се изявят рок и джаз изпълнители.

Кметът Янчев добави, че вече се подготвя и станалият традиционен Празник на златоградското чеверме, който ще се проведе на 6 май, Гергьовден.

Нели ГЕРГЬОВСКА