Традиционната инициатива на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", към която се присъединяват и дружествата на пчеларите от региона на град Козлодуй- "Празник на меда 2023“, ще събере за четиринадесети път производители на мед и пчелни продукти от областта и съседни центрове с традиции в пчеларството, представители на български занаяти и приложно изкуство.

Тазгодишното издание на празника ще се проведе в обичайния двудневен формат – на 17 и 18 февруари – в сградата на Информационен център по извеждане от експлоатация, а в програмата са предвидени изложение на полифлорен мед, пчелни продукти, лечебни и козметични изделия на основата на пчелни продукти – сертифицирана авторска изработка, както и дегустация на различните видове мед.

Съпътстващата програма на събитието поставя фокус върху актуални теми за пчеларството чрез лекции от гост-лектор от Лесотехнически университет – София гл. асистент д-р Цветелина Николова по въпроси, свързани със синдрома на "празния кошер“ и със сензорна система за кошери. Производител ще представи пчеларски инвентар, създаден по нови технологии.

Най-малките посетители ще имат възможността да станат част от заниманията в детски творчески ателиета.

"Празник на меда 2023" очаква своите гости на 17 февруари от 11.30 до 18.00 часа в Информационен център по извеждане от експлоатация. Вторият ден на събитието ще продължи в часовия диапазон 9.00-16.00 часа на 18 февруари.

Събитието доказва, че наличието на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци на територията на община Козлодуй, не влияе неблагоприятно на околната среда и не препятства производството и пазарната реализация на меда от региона. Освен това пчелите са естествен индикатор за чиста природа и са чувствителни към повишени нива на радиоактивност.