Празнично шествие изпълни с настроение центъра на Добрич в един от най-светлите български празници - 24 май, предаде репортер на "Фокус". Шествието беше предвождано от старинна икона, над 100-годишна, рисувана от неизвестен зограф, с ликовете на светите братя Кирил и Методий. Иконата се пази в църквата "Света Троица" в Добрич. Както всяка година в този ден в шествието се включиха кметският екип, културни дейци и всички училища в добруджанския град. Шествието донесе радост и на най-малките, които за първи път дефилираха в празнична премяна, с балони, знаменца, а учителите бяха прегърнали обичта на своите възпитаници под формата на красиви букети. 

"Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-безспорният празник за нас българите. Често спорим за какво ли не - дали да отбелязваме този или онзи празник, кого да почитаме и кого - не. Но на 24 май всички заставаме един до друг. Днес празнуваме знанието и просветата. Празник за споделяне и преживяване. Празник, който в нашето разделено общество е все по-необходим. Празник, в който няма лъжи и фалшиви новини, изречени от фалшиви герои. Днес е празник на истински герои. Герои като Георги Господинов, който спечели една от най-престижните литературни награди - "Букър", с романа си "Времеубежище". Днес е празник на истината, затова сме и толкова много, защото истината винаги побеждава лъжата. Светлината винаги побеждава тъмнината. И знанието винаги побеждава неграмотността", с тези думи кметът Йордан Йорданов приветства своите съграждани.

Той се обърна към децата и младите с посланието да не избират лесния път, да не се плашат от трудния, да почитат своите учители и родители, които винаги ще ги подкрепят. По думите на Йордан Йорданов, днешният ден е празник, изпълнен с благодарност към учителите, които предават своите знания и любов.  

Концерти - фолклорен и класически, на две локации на открито, събраха много почитатели и добавиха усещането за истински празник - този на душата, споделен, преживян и дълго очакван.

Жулиета НИКОЛОВА