Със света литургия в църквата "Св. 40 мъченици“, започна празничният 22 март във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Част от богослужението бяха и квартет "Ангелски гласове“. В храма се събраха граждани и управници, сред които кметът Даниел Панов, областния управител Георги Гугучков, председателят на ОбС - Велико Търново, ректорите на двата университета в града, директори на различни дирекции, общественици, кандидати за народни представители и други.

Официалните гости и граждани се поклониха пред саркофага на цар Калоян и поднесоха цветя.

Последваха декламиране на текст от Асеневата колона, водосвет и благослов за здраве, поръсване на представителната част на НВУ "Васил Левски“ и знамената на училищата на Велико Търново.

Веднага след това официалните лица, жители и гости на старата столица тръгнаха към сградата на Община Велико Търново, където програмата продължава в този час. В празничното шествие не се включиха много деца от търновските училища, тъй като времето в града е много лошо. В шествието се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е почетен гост на Празника на Велико Търново. След минути тя ще поздрави жителите и гостите на града. 

Заради лошото време следващите събития - концертите, които трябваше да са пред Общината, ще се случат в голяма зала на търновския театър. 

Луиза ТРАНЧЕВА