Тържествено и с много настроение, Велико Търново ще отбележи най-българския празник – 24 май, предаде кореспондент на "Фокус“. Събитията, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета, култура и писменост и на славянската книжовност започнаха в началото на седмицата с връчването на Награда "Култура“ на Община Велико Търново. С отличието бе удостоена младата художничка и съвременен будител – Селен Петкова. Наградата тя получава за творчески дебют чрез участието й в родолюбивия проект "Алманах на просветителите“, представящ нарисуваните от нея образи на дванадесет бележити българи, възрожденци и културни деятели. 

От 18:00 часа тази вечер сцената на МДТ "Константин Кисимов“ ще е арена на връчването на наградите "Св. Патриарх Евтимий“ за учители, а от 19:00 ще бъде представена премиерата на постановката "Крадецът на праскови“.

Празникът навръх 24 май започва в 10:00 часа в Общината с традиционната среща на кмета Даниел Панов с учители, преподаватели, културни дейци. Половин час по-късно от площад "Велчова завера“ потегля огромно шествие с хиляди деца, ученици, учители, студенти, преподаватели, общественици и др., което ще премине по градските улици. Най-отпред ще са малките великотърновчета с потретите на светите братя Кирил и Методий.

Шествието ще пристигне пред Общината в 11:15 часа, където следват празнични слова, благослов, връчване на Награда "24 май“ за изявен зрелостник и концерт на СУ "Вела Благоева“.

В 18:00 часа в центъра на Велико Търново е първата вечер от традиционното изпращане на абитуриентите по червен килим.

В 21:30 часа на площад "Цар Асен I" ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина".