Изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителната част на Националния военен университет "Васил Левски“ наблюдаваха хиляди жители и гости на Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Демонстрацията пред Царевец постави началото на кулминацията на националните чествания на 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България, чиито център е старата столица.

Веднага след тях бе извършена и тържествена проверка, като почетния караул на военния университет прие лично председателя на Народното събрание Росен Желязков, след което той поздрави всички българи с днешния празник и ни призова да сме единни, за да сме свободни и независими.

Последва излъчването на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“, след което имаше и уникална заря.

Честванията в старата столица започнаха рано сутринта със света литургия, отслужена в храма "Св. 40 мъченици“, точно както се е случило на 22 септември 1908 година. Богослужението водеше негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Историческа възстановка пресъздаде и прочитането на Манифеста за Независимостта на България от княз Александър Батенберг. След това с шествие честванията се пренесоха на крепостта Царевец, където под звуците на националния химн беше издигнато и знамето на България. В небето бяха пуснати 115 балона в цветовете на родния трикольор.

Слова произнесоха кметът на старата столица инж. Даниел Панов, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова и вицепрезидентът Илияна Йотова, която нарече политиците, обявили Независимостта на страната ни смели и далновидни държавници, но напомни за разделението, което цари в политическия ни живот днес.

"Да сведем глави в знак на признателност и почит към първостроителите на съвременна България, които ни завещаха един пример, пример за единство, пример за това как се печели национална кауза в най-тежките и най-преломни съдбини на България. И затова днес, 115 години по-късно, е кощунство да си говорим на наши и ваши, на фоби и фили, да се разделяме на променени и не особено променени. Да изоставим тези квалификации, защото това е диагноза и за самите нас като народ и като общество“, каза още Йотова.

Почит към деня на Независимостта беше отдадена и на Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец, след което отново с шествие жители и гости на Търново стигнаха до паметник "Майка България“, където също бяха поднесени венци и цветя.

В центъра на старата столица имаше уникален шоу-спектакъл на военни оркестри от България и Белгия.

22 септември се чества като Ден на Независимостта от четвърт век, като предложението за това идва от историци от Велико Търново, сред които и проф. Милко Палангурски.