Празнично издание на фермерския пазар "Вкусът на Добруджа" организират в Добрич за Димитровден днес от 10:00 до 16:00 часа, предаде репортер на Агенция "Фокус". Всички празнични издания по традиция се провеждат на централната пешеходна зона пред Народно читалище "Йордан Йовков".

Днес посетителите на изложението и от утре на традиционния всеки четвъртък Фермерски пазар в АЕМО "Старият Добрич" от 10:00 до 15:00 ч. ще се докоснат до коледните вълшебства на майстора  Мирослав Димитров. "След дълги години в Германия той и съпругата му се завръщат в България, за да продължат традициите в изработката на коледни украшения от стъкло от нашите детски спомени. Мирослав е изучил занаята още преди да напусне границите на страната ни и днес е тук, за да възроди занаята на своя тъст", разказа Пепа Рашева, координатор на фермерските изложения за област Добрич.

Цехът за елхови коледни украшения е единствен в областта, намира се в кв. "Рилци". Там работят две майсторки, които издухват стъклото, и две художнички, които рисуват играчките и ги превръщат в уникати.

С днешното празнично изложение на "Вкусът на Добруджа" ще бъде отбелязан края на стопанската година. Малки добруджански производители на чиста храна и занаятчии, които сами предлагат своята продукция, ще посрещат посетителите. Мед и пчелни продукти, млечни и месни деликатеси, плодове и зеленчуци, билки и подправки, натурални сокове и вина, здравословни сладкиши са малка част от богата гама продукти.

Организатори на събитието са Фондация "Добруджа - история, традиции, култура" и кооперация "Хранкооп" със съдействието на Община град Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА