Приз "Златен плакет“ е връчен на Института по земеделие в Кюстендил за новия оригинален български сорт ябълка – "Сияна“, съобщиха за "Фокус“ от научния институт. Наградата е получена в рамките на конкурса за изобретатели – "Агра“ 2023 и е присъдена от Съюза на изобретателите в България.

Създатели на сорта са изявените български селекционери доц. д-р Атанас Благов и проф. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие – Кюстендил. Сортът "Сияна“ обогатява сортовата структура на България. Получен е от кръстосването на сортовете "Флорина“ и "Макфрий“.

Дървото е с умерен растеж, устойчиво на струпясване, формира заоблена корона. Встъпва в плододаване на втората година след засаждането, плододава на слаби и къси клонки, има редовна и висока родовитост. 

Плодовете са средно едри -130-150 грама, конично-кълбовидни, изравнени по форма и големина със слабо изразено оребряване и слаб восъчен налеп. Основният цвят на плодовата кожица е зеленикав до жълто-зелен, а покривният е светло червен равномерно разпределен.

Плодовете узряват 20-25 септември и се съхраняват до януари при обикновени  условия. Плодовото месо е жълтеникаво, нежно, сочно, с лек аромат и много добро качество.

Венцеслав ИЛЧЕВ