Работата по пробива под централната жп гара в Пловдив продължава с пълна сила, показват кадрите от дрон на Plovdiv24.bg.

Строителните дейности са концентрирани в северната част на обекта. Всъщност точно там - на бул. "Васил Априлов", където ще бъде подходът към автомобилния подлез, предстои най-тежката част от проекта. Районът е наситен със знайни и незнайни комуникации и именно тези, които не са отразени в кадастъра, създават главоболия на строителите. В зоната трябва да се направят и много байпаси за свързване с централния колектор за обратни води на бул. "Христо Ботев". 

Заради съпътстващата инфраструктура от север съоръжението е сложно в пътно и комуникационно отношение. Изграждат се секантни пилони, тъй като допълнителните геоложки проучвания са показали, че подземните пластове представляват силно оводнени пясъци, посочи проектантът на пробива под централна жп гара в Пловдив инж. Маньо Манев.

След изграждането на секантните пилоти конструкцията ще се бетонира. Едновременно с това ще се правят и локалните платна от двете страни на "Васил Априлов" за връзка с възстановеното кръгово кръстовище при бул. "Христо Ботев".

От юг, в посока към бул. "Македония", строителите вече правят изкопите на пробива. Готови са трети и четвърти блок, и остава да се направят първи, втори и шести блок от конструкцията. После основният корпус ще се бетонира и след това ще бъдат възстановени пътните и железопътните настилки.

Шести блок всъщност е участъкът от първи до четвърти жп коловоз. Железният път ще бъде направен до няколко месеца, но пълното използване ще е възможно след завършването на Бетонния мост, каза ръководителят на проекта за модернизация на жп ареал Пловдив инж. Иван Бакалски.

Самият тунел под гарата е с дължина 550 метра, с рампи от двете страни по 110 метра. Под земята ще има две спирки на автобусния транспорт. Съоръжението ще има интермодален характер и гражданите ще могат да използват вътрешно градския транспорт, жп гарата и близките автогарите. Както вече съобщихме, областният управител Илия Зюмбилев работи активно за реализиране на идеята за държавна автогара непосредствено до централна жп гара на мястото на бившата транспортна болница.