Православните храмове в Бургас ще се използват като част от учебния процес в новия филиал на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това каза пред журналисти кметът на града Димитър Николов, предаде репортер на "Фокус". Създаването на новото учебно звено в Бургас беше одобрено от Министерския съвет в сряда. 

"Това е една изключително важна и добра новина - за първи път Софийският университет открива свой филиал и това ще се случи тук. Първите специалности, които са одобрени с учебен план, са "Музикално и танцово изкуство" и "Религия и теология". Благодаря на представителите на Бургаското духовенство, които предоставиха цялата база - всички православни храмове в града, които ще се използват за учебния процес. Следвашата седмица ще имаме среща с ръководството на университета. Аз съм убеден, че ще намерим най-подходящия вариант за това как да протичат процесите на обучение", посочи Димитър Николов.

Агатополският епископ Иеротей добави, че по направление "Религия и теология" ще има както бакалавърски, така и магистърски програми. 

"Може би ще има и някои профилирани специалности като "църковен мениджмънт", "църковна археология" и други. Втората е сравнително нова. Тя изучава както старозаветната археология на библейските земи, така и тази на нашите през Античността, Средновековието и т.н.", поясни Иеротей. 

Той обърна внимание на това, че в областта има необходимост от такова образование, тъй като на места в действителност няма достатъчно свещеници - в района на Малко Търново, на Айтос и на Средец. 

"Наистина градът има нужда от духовна просвета и откриване на нови специалности. Нека младите хора да завършват висше образование в родната си страна, защото те са бъдещето", добави отец Севастиян, архиерейски наместник на бургаската духовна околия.