За 90 календарни дни трябва да приключи работата по многострадалната улица "Даме Груев" в "Кючук Париж". Тогава изтича срокът за реконструкция и разширение на възловата пътна артерия. Договорът с избрания изпълнител беше подписан на 15 юни 2021 г., а първата копка официално беше на 15 декември 2021 година.

"Ще бъда безкомпромисен. Ако се наложи, ще прекратя договора. На последната оперативка им казах, че повече няма да ги търпя" - заяви за "Фокус" заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев

След окончателното решение на ВАС за бутането на сградите на "Даме Груев" последната пречка пред довършването на улицата е преодоляна. Според зам.-кмета, събарянето на постройките няма връзка с основната работа на строителя и не пречи на останалата част.

"Ако не може да се справя с тази работа, да смени попрището и да продава чушки. Очевидно е, че строителството не му е най-силната страна" - коментира Райчев.

Ремонтът на "Даме Груев" включва пълна реконструкция и разширяване на улицата, подмяна на водопровода и канализацията, ново осветление, нови тротоари и озеленяване. Срокът за изпълнение е 730 дни за трите етапа (б.а. - от  бул. "Македония" до ул. "Охрид", от ул. "Охрид" до ул. "Тодор Александров" и до надлез "Родопи"), а "Парсек Груп" посочи продължителност на СМР до 297 календарни дни. Обектът се изпълнява на инженеринг и стойността му е 6 207 500 лева или близо 7.5 млн. с ДДС. 

Вицекметът отсече, че за този обект няма да има индексация на сумата по договора, защото строителят не работи. Принципът на работа е да се плаща за свършена работа, като се приспада дадения аванс.

Недоволен от темпа на работа е и кметът на район "Южен" Костадин Язов. Какво ще е извинението на строителя, когато се премахнат сградите - пита риторично той. 

Язов подготвя обществена поръчка за бутането на двете постройки и се очаква събарянето и разчистването на терена да стане най-късно до месец. Парите за премахването на сградите са осигурени още миналата година и са в сметката на районната администрация.