Практически форум закрива и обобщава едномесечната кампания “(Не) вярвай на очите си!", която цели да отправи послание към младежите за критично отношение към информацията в интернет и социалните мрежи, съобщиха организаторите. Финалният форум надгражда постигнатото с практически работилници, импро театър на тема онлайн грамотност, дискусии, тематични зони и образователни материали. Експерти, актьори от импровизационния театър, артисти и популярни личности се обединяват отново зад каузата за безопасен интернет с призив да не вярваме на очите си за всичко, което се случва онлайн. Целият следобед от 16:30 часа в The Steps ще бъде посветен на темите за кибертормоза, онлайн злоупотребите, дезинформацията и разпространението на фалшиви новини и профили в интернет пространството.

Експерти от образователното сдружение Ex Nihilo и актьорите от Ха-ха-ха Импро театър са подготвили богата програма от дискусии, практически демонстрации, работилници и настроение. По време на работилниците гостите могат да посетят тематичните пунктове за медийна грамотност, разпознаване на фалшиви новини и изграждане на критично мислене. Чрез дискусии и практически демонстрации посетителите ще развиват и тренират умения за реакция и превенция срещу най-често срещаните рискове в онлайн пространството. Форумът ще завърши с концерт, посветен на онлайн безопасността и борбата с дезинформацията с изпълнителите Jamie Mc Donald, Dé ВЯРА, VICK и NIYA.

Подробната програма на събитието включва:

16:30 - 18:00 Практически работилници с Томислав Евтимов и Илиана Борисова от Ex Nihilo

Младите учители Томислав и Илиана от образователно сдружение Ex nihilo създават разнообразни образователни материали и техники в помощ на учители и ученици. Те ще проведат работилници за разпознаване на фалшиви новини и дезинформация, с цел подобряване нивото на четивна грамотност и критично мислене сред младите хора.

18:00 - 18:30 Ха-Ха-Ха Импро театър на тема "Онлайн грамотност и интернет безопасност“

Тони Карабашев и екипът му от Ха-Ха-Ха Импро театър ще провокират публиката с наболели теми от онлайн живота и ще илюстрират забавни случки от ежедневието, в които всички могат да се припознаят.

18.30 - 22:00 Закриващ концерт, посветен на онлайн безопасността и борбата с дезинформацията с изпълнителите Jamie Mc Donald, Dé ВЯРА, VICK и NIYA.

Всички посетители ще могат да се запознаят и да се запасят с информационните материали на проекта "(Не) вярвай на очите си!“, съдържащи важни съвети за онлайн безопасност под формата на картички, стикери и джобен Пътеводител за личностно онлайн развитие. Образователните анимации и лични послания на заставащите зад каузата известни личности също се включват в програмата, пряко от екрана, за да напомнят важните теми, засегнати в кампанията:

Закриващият практически форум е финалното събитие в едномесечната кампания “(Не) вярвай на очите си!", която чрез поредица от събития, активности, обучения и

образователни материали инициира открит диалог за основните опасности в необятната интернет вселена и критичната база от умения, ключова за младото поколение. Кампанията стартира през септември с премиера на образователните материали на кампанията, следвана от тридневен младежки фестивал, в който десетки младежи заедно с експерти развиваха умения и познания за критично мислене и поведение в интернет средата.

Ползотворните дискусии и практики триумфираха с паметен концерт на Мила Робърт, Тино, DIE LEVA и Молец в Маймунарника, на който се стекоха стотици гости, подкрепящи каузата на кампанията. Платформата https://probudnik.com/openyoureyes/ остава отворена и достъпна за всеки, който има нужда да почерпи знание или намери отговор на житейска ситуация, свързана с онлайн предизвикателства и нарушения, с всички ценни съвети, послания и насоки, натрупани по време на кампанията.

Проектът "(Не) вярвай на очите си!“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта", по договор 25-00-47 от 29.07.2022.