По повод зачестилото тиражиране на неистини и внушения в някои медии и социални мрежи, касаещи съобщение за откриване на “Mакедонски културен клуб" на името на Никола Вапцаров в Благоевград, но най-вече, защото e намесена и Oбщина Благоевград, кметът на общината Илко Стоянов съобщава:

1. В Oбщина Благоевград няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение "Mакедонски културен клуб“.

2. Няма постъпило заявление за именуване или преименуване на каквато и да е сграда или отделен обект на името на Никола Вапцаров.

3. Няма постъпило искане, свързано с дейността на такъв клуб, по който и да е от нормативните актове, свързани с правомощията на кмета на общината.

4. Кметът на общината нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с "Mакедонски културен клуб“.

5. В Oбщина Благоевград е постъпила единствено покана, отправена към кмета за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства!

Предвид изложеното е видно, че в конкретния случай става въпрос за провеждане на частно събитие в частно помещение, независимо от това как е озаглавено от инициаторите му.

Община Благоевград има традиционно добре изградени взаимоотношения с общини на територията на Република Северна Македония като продължава и към настоящия момент да надгражда това партньорство в дух на коректност и разбирателство.

Хората от двете страни на границите също са в много добри взаимоотношения помежду им.

Благоевград винаги е имал дух на гостоприемство и е бил център на различни култури, без да има противопоставяне помежду им.

Всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли в Благоевград, стига да не превръщат града ни в поле на противопоставяне, на омраза и на политическа изява!