Пожар изпепели жилище в Пловдив. Малко преди 06.00 ч. тази сутрин сигнал за пожар на бул. "Александър Стамболийски" е вдигнал по тревога огнеборците от Втора служба, съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на РДПБЗН. Огънят тръгнал от електрическо одеяло и бързо обхванал цялата стая в жилището, намиращо се на четвъртия етаж.

Обитателката на апартамента - младо момиче, е имала огромен късмет, че се е събудила и успяла да напусне дома си. Реакция само минути по-късно е можела да бъде фатална за живота й.

При пристигането на огнеборците стълбището било изключително задимено и огънят вече бил обхванал и унищожил голяма част от домашното имущество. На помощ са изпратени още три пожарни автомобила и благодарение на действията на огнеборците са предотвратени по-сериозни щети и за останалите жилища в блока.

От решаващо значение при подобни произшествия е бързата евакуация на съседите и живущите в сградата, както и изправността на пожарните кранове в самата сграда. Съветваме домоуправителите - особено в сгради, където живеят повече семейства, да огледат добре евакуационните изходи.

През летните месеци съзнателни жители на различни адреси в Пловдив подаваха сигнали до районни службите, че част от входовете на блоковете, за които отговарят, са напълно затворени. Един такъв пример е свързан с невъзможността за евакуация на живущи в 14-етажен жилищен блок на бул. "Дунав".

След като се свързаха с нас и ни информираха за заварена врата на вход, служещ за евакуация, наш инспектор извърши проверка и направи предписание за отстраняването и. Само ден по- късно проблемът бе решен, а хората - спокойни и сигурни, съобщиха от пожарната.

Съветваме домоуправителите при нужда да потърсят съдействие и за проверка в изправността на пожарните кранове, разположени в общите части на сградите. Бързината на нашата реакция в подобни случаи често може да зависи от достъпността и изрядността!