С филм за австралиеца Тони Ринаудо, който събужда за растеж "подземната“ гора в Африка, възстановява почвата и осигурява препитанието на хиляди земеделци в 25 страни на континента започна седмото издание на "София филм фест“ в Сливен. Тридневният кинопразник от 29 до 31 май ще сложи изискан финал на Майските дни на културата "Сливенски огньове“.   

"Радвам се, че и за най-запалените киномани имаме събитие, което да ги докосне до този фестивал“, каза кметът Стефан Радев на откриването и поздрави екипа и директора на "София филм фест“ Стефан Китанов за успешната инициатива, която се осъществява от 1997 г. насам. На откриването присъстваха още зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Да се свържем отново заедно чрез киното е мотото на "София филм фест – 2023“. Фестивалът се завръща след тригодишно прекъсване заради covid-пандемията и предизвиква голям интерес, отбеляза пред сливенската публика Китанов. Той представи филмите, които ще бъдат показани. В първата вечер, освен "Повелителят на гората“ за агронома Тони Ринаудо, зрителите видяха и филма "Сестра“. Той е отличен на редица международни фестивали, а сливенци имаха възможност да се срещнат и с режисьорката Светла Цоцоркова.

В залата бе и Николай Василев, създател на документалния филм "Ваклуш“. Той е заснет в период от почти три десетилетия – от 1994 до 2022 година и съдържа любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач. Животът на Ваклуш Толев започва във времето на царска България, преминава през Втората световна война и 9 септември 1944 г., през затворите и лагерите като "враг на народа“, богословието и промените след 1989 година, когато идват поканите да преподава на студенти в Пловдивския и Софийския университет.

Филмът "Ваклуш“ бе показан в зала "Сливен“, входът бе свободен. Киноманите имаха възможност да разговарят със създателя му Николай Василев.