Увеличение в броя на решените преписки, на внесените в съда прокуроски актове и предадените на съд лица отичат прокуратурите във Великотърновски съдебен окръг. От Окръжна прокуратура – Велико Търново днес анализираха резултатите и тенденциите в противодействието на престъпността, предаде кореспондент на "Фокус“.

През 2023-а прокурорите от Великотърновски съдебен окръг са наблюдавали общо 6 614 преписки, от които новообразувани през годината – 6 023 броя. Решени са били общо 6 322 преписки. Спрямо предходния отчетен период се наблюдава значително увеличение на общия брой на наблюдаваните преписки с 15% и увеличаване на решените преписки с 12%. Прокурорите са наблюдавали 5 317 броя досъдебни производства.

През 2023 година прокурорите са внесли в съда 856 прокурорски акта, от които: 368 обвинителни, 391 споразумения и 97 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Данните сочат, че през отчетния период се наблюдава увеличение на внесените с прокурорски актове в съда досъдебни производства, въпреки по-малкия брой приключени досъдебни производства, което е показател за добрата и ефективна работа на разследващите органи и прокуратурата.

Отчетено бе и запазване на положителната тенденция през последните години за увеличаване на брой на предадените на съд лица. През 2023-а на съд са били предадени 934 лица, при 860 за 2022-а.

И тази, както през последните 3 години, най – голям дял от внесените с прокурорски актове в съда дела имат тези за общоопасни престъпления по Глава ХІ от НК, които са над половината от всички внесени. Сред тях са престъпленията по чл. 343б - шофиране след употреба на алкохол или наркотици и разпространение на наркотични вещества, като броят на образуваните и внесени дела от тази категория има значително увеличение спрямо предходните години. Следвани са на второ място от тези по Глава V – престъпления против собствеността и на трето място – по Глава II – престъпления против личността.

По внесени прокурорски актове са били постановени 800 съдебни решения и са били осъдени и санкционирани 812 лица.

Неголям и намаляващ е броят на върнатите от съда на прокурорите дела, 10 са постановените в района оправдателни присъди при над 850 внесени прокурорски акта. Това говори за много добро качество на работа и ефективност на прокурорите от Районна прокуратура - Велико Търново и Окръжна прокуратура - Велико Търново през годината.

Това бе отчетено на анализа, като бяха коментирани и трудностите и предизвикателствата от местно и национално естество, свързани най – вече със законодателството, кадрова обезпеченост и подготовка, недостиг и претовареност на вещите лица и други. Набелязани бяха стъпки за преодоляването им и предложения, които да се включат при обобщаване на анализите в системата на прокуратурата.

Присъствалите гости изтъкнаха добрата комуникация и качество на работа с Окръжна и Районна прокуратура и пожелаха това, както и добрите резултати да продължи и през настоящата година.