Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на 45-годишен мъж, привлечен за държане с цел разпространение на високорискови вещества - 4,5 гр. марихуана и 6 грама метамфетамини, съобщиха от съда. Стоян А. е в ареста по силата на определение на Окръжен съд – Варна. Мъжът е осъждан 7 пъти, включително за подобно престъпление.

Адвокатът му твърди, че обвиняемият е наркозависим и веществата са държани за лична употреба, а не с цел разпространение. Предходното му ефективно осъждане за наркотици е било преди повече от 11 години, останалите са предимно за транспортни престъпления.

Необходимостта от задържане под стража представителят на Апелативната прокуратура мотивира с наличието на достатъчно доказателства за авторството на деянието и с това, че става дума за два вида високорискови наркотични вещества.

След проверка на материалите по делото, становищата на страните и подадената жалба, Апелативният съд стигна до извода, че определението, с което Окръжен съд – Варна е взел мярка за неотклонение "задържане под стража“ е обосновано и законосъобразно. Безспорно съществува основателно предположение за съпричастността на обвиняемия към така повдигнатото обвинение. Настоящият съдебен състав е солидарен с позицията на първостепенния съд, че при по-лека мярка за неотклонение има риск Стоян А. да извърши престъпление или да се укрие. През 2011 г. той е бил осъден на 1 година и 8 месеца лишаване от свобода за наркопрестъпление. Утвърдените престъпни навици аргументират наличието на риск обвиняемият отново да извърши противоправно действие.

С тези мотиви Апелативният съд във Варна потвърди определението на първоинстанционния Варненски окръжен съд. Съдебният акт е окончателен.