Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, който е взел най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Това съобщиха от пресцентъра на съда в морската столица. Защитата обжалва съдебния акт на долната инстанция.

При извършените процесуално-следствени действия на 14 юни в Каварна са били иззети 10,23 гр. марихуана и 21.3 гр. метаамфетамини, част от които – разпределени в 89 пакетчета. Тамер И. е осъждан 5 пъти, включително за  притежание на наркотици. Настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на влязло в сила споразумение, постигнато след повдигнато обвинение за управление на МПС след употреба на наркотици. 41-годишният мъж не работи и няма законни доходи.

Защитата посочи, че настоящият случай не е от такава изключителност, че общественият интерес да налага най-тежката мярка за процесуална принуда. Прокурорът акцентира на характера на престъпната дейност, която изисква контакти и организация за разпространение на забранените вещества.

Въз основа на доказателствата Апелативният съд заключи, че материалите по делото позволяват да се извлече обосновано предположение за съпричастността на Тамер И. към престъплението, за което е обвинен. Интензитетът на деятелността – конфискуваните брой, видове и количества наркотични вещества, установени в негово владение с цел разпространение (за което също има данни), но най вече данните за съдимостта на обвиняемия и наличието на неприключило друго наказателно производство обосновават опасността от извършване на престъпление при по-лека мярка. Всичко това води до извода, че задържането под стража в този случай е законосъобразно.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.