С Интерактивна карта област Кюстендил ще се представя като атрактивно място за инвестиции, бизнес и туризъм, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. По идея на областния управител на Кюстендил и неговия екип предстои изготвянето на Интерактивна карта на региона с основни статистически, географски, демографски и социално-икономически данни и характеристики. Инж. Александър Пандурски запозна работодателски и бизнес организации, кметове на общини и представители на местната власт с идейния проект. По време на работна среща в Областна администрация – Кюстендил бяха обсъдени идеи за визията и различни предложения, които да залегнат в проекта.

     

“Надявам се с ваша помощ да създадем една хубава визитка на Кюстендилска област. Тя ще бъде инсталирана върху Интерактивна карта и чрез различни слоеве/раздели в нея ще показваме какво представлява областта. Освен общите статистически данни, ще се появяват и административни такива за общините, както и природни забележителности, география, климат, социално-културната дейност, икономика, историческо минало, туристически обекти и т.н. Също и обекти, които не са достатъчно добре разпознаваеми в българското културно-историческо наследство“, обясни идеята инж. Пандурски. Той допълни, че ще има и специален раздел, който подробно ще представя възможностите, местата и обектите за инвестиции. Чрез търговски аташета, бизнеса и общините цялата събрана на едно място полезна информация в Интерактивната карта ще показва област Кюстендил с всичките й предимства и възможности. "Не информация на парче, а с цялата конкретика на едно място, в интерактивна форма, която ще е полезна и на нас, и на инвеститорите, които проявяват интерес“, уточни областният управител на Кюстендил. "Приемаме всякакви полезни предложения и споделен опит, защото това е в интерес на областта и всички нас“, заяви инж. Пандурски.

     

Идейният проект срещна одобрение и подкрепа от кметовете на общините, от работодателските организации и бизнеса, както и от Николай Дочев - ръководител на Съвместен секретариат към МРРБ, който също уважи работната среща. Чуха се различни предложения и се дадоха идеи, които ще бъдат добавени в идейния проект. Понеже е в начален етап, областният управител поясни, че ще се търсят още партньори, възможности за финансиране и ще се провеждат подобен тип работни срещи. "Крайната ни цел е електронната визитка, която ще направим, да представя по най-атрактивен, достъпен и изчерпателен начин областта ни, за да се популяризираме не само като атрактивна туристическа дестинация, а като надеждни икономически партньор, като достъпно и сигурно място за инвестиции“, завърши инж. Александър Пандурски.