Подобрява се състоянието на 16-годишното момче от Пловдив, което след инцидент, бе издирвано в Пампорово. Това съобщи за "Фокус“ ст. комисар Костадин Пачеджиев – директор на ОДМВР – Смолян. По думите му, тази сутрин от болницата в Пловдив е съобщено, че няма да се наложи операция, а състоянието ме се следи непрекъснато от екип от неврохирурзи. "Момчето има счупен, нос, счупена скула и пукнат череп, както и счупено ляво коляно. Той е на силни антибиотици, понася добре лечението и живота му вече е извън опасност“, поясни директорът на полицията.  

Момчето бе открито вчера в дере край писта в Пампорово след около 4-часово издирване при минусови температури.

"След подаване на сигнала от майката, ски патрулите на полицията и "Пампорово“ АД, планинските спасители и няколко фрирайдъри-доброволци за около 20 минути са се организирали и са започнали издирването. Добрата стиковка между екипите и участието на полицаи в тях, е довело и до положителната развръзка и откриването на скиора“, посочи ст. комисар Пачеджиев.

Той уточни, че по първоначалната информация от майката, са мислели, че той е карал в района на пистата към село Стойките. По-късно обаче се е оказало, че е бил в района на "Малина“ и това е коствало много време, за да може екипите да го открият.

"Оказа се, че момчето е карало по утъпкана писта, но заради висока скорост изпуска завой и се удря в дърво, след като губи ориентация. Спасила го е каската, която е много деформирана от удара. Кората на дървото също се е обелила от силния удар и добре, че момчето е било с каска, която го е спасила“, посочи ст. комисарят.

Той подчерта, че организацията на издирвателния екип е била страхотна и всички са били много изтощени след акцията, но щастливи, че са успели да открият скиора.

Старши комисар Пачеджиев, изрази надежда момчето да се възстанови бързо и да го видят отново на пистата. "Въпреки всичко, човек трябва да преценя възможностите си. За 20 минути са се организирали и са започнали издирването. Организацията в болницата е била много добра, транспортирането до Пловдив също. Успяхме, доколкото е възможно да осигурим коридор на линейката въпреки интензивния и натоварен трафик към Пловдив. Радвам се, че това е пример, който обединява много хора. Над 20 човека са участвали в акцията, която приключи успешно“, каза още директорът на полицията в Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА