Днес в Окръжен съд – Хасково се разгледа въззивно частно наказателно дело образувано по внесена частна жалба от защитника на подсъдимия Г.С.И. на 32 г. срещу определение на Районен съд – Димитровград, с което по отношение на обвиняемия, е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража", за това че на 05.02.2024 г. в гр. Димитровград, причинил телесна повреда на И.В.Д. - майка на обвиняемия, с която живеят на заедно в едно и също жилище

Въззивният състав, след като изслуша страните прецени, че са правилни изводите на първоинстанционния съд за наличие на обосновано предположение, относно авторството на деянието, за което е образувано досъдебното производство. Според съда съпричастността към извършеното деяние се извежда от доказателството, че пострадалата живее в едно жилище с обвиняемия. Същият е употребил алкохол в и е нанесъл удари в областта на лицето, които се довели до множество кръвонасядания.

В тези доказателства съдът намира причинно – следствена връзка с уврежданията на пострадалата установени от назначените прегледи при вещото лице. От събраните по делото доказателства съдът намира, че съществува реална опасност от извършване на престъпление, предвид показанията на разпитаните свидетели, според които е имало и други инциденти. Същите датират от около година по – рано и пострадалата е търсила помощ, но същевременно не е подавала писмена жалба. Обвиняемото лице не искало да отваря вратата пред органите на реда, опитвайки се да прикрие извършената агресия спрямо майка му, което според съда говори за характеристичните данни на обвиняемото лице, както и висока степен на обществена опасност на извършеното деяние.

Въззивният съд намира за правилни изводите на първоинстанционния съд относно определената мярка за неотклонение, а именно "Задържане под стража“, поради което потвърди обжалвания съдебен акт.

Определението на Окръжен съд – Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване.