Поставят възпоменателна плоча на Никола Дамянов и Петер Юхас на къщата-музей "Ласло Наги“ в Смолян. Това реши Общински съвет – Смолян на днешното си заседание, предаде репортер на "Фокус“.

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че те заслужават това, тъй като двамата заедно създават къщата-музей в квартал Райково през 1981 г. и по този начин паметта им ще почетена подобаващо.  

Никола Дамянов е известен археолог, който е направил много за музейното дело в Родопите. Той е основател на Регионалния исторически музей в Смолян и повече от 30 години негов директор. Автор е на много изследвания за историческото и културно наследство на Средните Родопи, почетен гражданин на Смолян, издател и главен редактор на списание "Родопика“. За заслугите му в развитието на музейното дело в България" Никола Дамянов е награден с отличието "Златен вeк".

Двамата с Петер Юхас са светли личности посветени на познанието, което те сами създаваха, представяха и разпространяваха, каза общинския съветник Виолета Бояджиева. "Юхас написа твърде много неща за българската азбука, за българския език, за мисията на братята Кирил и Методий в Моравия. Той официално започна да говори за втора българска държава в Моравия. Юхас е открил 300 български думи, употребяване и от унгарците. Той наричаше себе си унгарски българин. Светлите личности заслужават да имат памет. А нашия град заслужава да има памет за това как е израснал и се утвърдил като духовно средище. Двете личности много обичаха Родопите и България и направиха всичко възможно да изградят къщата-музей "Ласло Наги““, каза още Бояджиева.  

Къща музей "Ласло Наги“ е открита на 30.X.1981 г. Помещава се в Гьорджевата къща. Сградата е архитектурна културна ценност с местно значение, строена през 1870-1873 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби. Къщата е декларирана като архитектурен паметник от местно значение – №63/28.08.1970 г. Ласло Наги (1925-1978) е унгарски поет и преводач на български народни песни, класическа съвременна българска поезия на унгарски език, носител на редица престижни отличия, сред които и български: награда на ПЕН-клуб България (1959), орден "Кирил и Методий“ (1969), Международна Ботевска награда (1976) и Почетен граждани на Смолян (1976).

Нели ГЕРГЬОВСКА