В Пловдив предстои подмяна на стари и поставяне на нови пътни знаци на места, на които досега не е имало. Актуализацията ще започне. след като времето се пооправи, съобщи за "Фокус" директорът на общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

ОКТ е поръчало набор много знаци, но се оказва, че сред най-дефицитните е пътният знак Д21, който указва мястото за паркиране на автомобили на инвалиди. Вече са произведени известно количество от този знак и първата доставка е пристигнала миналата седмица.

"В Пловдив има много одобрени места за паркиране на хора с увреждания, но досега не са били обозначени. На всяка комисия разглеждаме и приемаме такива предложения. Местата за инвалиди в целия град са общо около 400, като в район "Централен" са най-много" - каза Георги Стоилов.

До момента е подадена заявка за нови над 1000 броя различни пътни знаци, тъй като има нужда и от подмяна на старите. Само Д21 са сто броя, но на по-късен етап ще се поръчат още. В набора са включени знаците Б27 - "Забранени са престоят и паркирането", Б2 - "STOP", Б3 - "Път с предимство", пътните знаци със задължителни предписания от група Г за посочност на движението. 

Актуализацията на пътните знаци се прави от софийската фирма "Битулайт" ООД, която е избрана за изпълнител на дейността, част от голямата обществена поръчка на стойност 1 133 333,33 лева.

Обществената поръчка беше обявена на 19 юли 2022 г. Тя се състои от три обособени позиции - за полагане на хоризонтална пътна маркировка, за поставяне на нова и ремонт на съществуващата вертикална пътна сигнализация и за възстановяване, ремонт, доставка и монтаж на ограничителни системи за пътища по уличната мрежа на територията на град Пловдив.

По първата и третата обособени позиции още миналата година бяха избрани съответно "Битулайт" ООД и "Юпитер 05" ООД. Втората обособена позиция мина през процедура на обжалване в Комисията за защита на конкуренцията и след повторно разглеждане на ценовите предложения в началото на 2023 г. комисията е избрала за изпълнител "Битулайт" ООД и е подписан договор с нея.