По настояване на председателят на Столичния общински съвет със съдействието на зам.-кмета Дончо Барбалов вече е поставена табелата в градинката пред хотел Рила с името на Равин Габриел Алмоснино, информираха от пресцентъра на СОС.

Още през 2000-та година общинските съветници са взели решение да именуват това централно място на един заслужил българин. Габриел Алмоснино, като равин на София, през 1877 г. заедно с консулите на Франция - Леандър Леге и на Италия - Вито Позитано успяват да спасят града ни от планираното опожаряване и неминуемо клане от страна на турците, командвани от Сюлейман паша, палачът на Стара Загора. На 8 октомври 1879 г. той е назначен за първия главен равин на Княжество България. Предстои да бъде поставена и информационна табела за заслугите на равина към града ни.

Сега, след като Столичният общински съвет одобри средства за обновяването на градинката изпълнението на решението от 2000 година е уместно и навременно.

В Капиталовата програма на Столична община за 2022 г. за обект Княжеската градина – ремонт и възстановяване на детска площадка, фитнес площадка и прилежащо пространство бяха предвидени 500 000 лв. за район "Средец“. Поради възложено проектиране и забавено изпълнение,  част от средствата предвидени за това бяха пренасочени за друг обект на района - изпълнение на ремонтни работи в градина Рила преименувана на градина "Равин Габриел Алмоснино“. Изпълни се цялостен  ремонт на настилката и предстои ремонт в частта на бившата водна площ. В момента се възстановяват и зелените площи от дирекция "Зелена система“, като се извършва презатревяване на зелените площи, моделиране на терена и оформяне на декоративна цветна фигура, но храстовата и дървесна растителност. Ще се достави и монтира нова паркова мебел – пейки и кошчета.