Паметна плоча на епископ Йосип Щросмайер бе открита в Сливен от посланика на Хърватия Ясна Огняновац и кмета Стефан Радев.

Плочата е поставена върху фасадата на частен имот на едноименната улица в града. Инициативата е на учреденото преди 15-ина години в София гражданското сдружение. То е било създадено, за да запази паметта за хърватския католически епископ от 19 век и приятел на българите, както и за да спомогне за културния обмен между двете страни, заяви председателят Трифон Павлов. Той припомни, че първото издание на сборника "Български народни песни“ на братя Миладинови излиза през 1861 г. благодарение на щедрата финансова и морална подкрепа на епископ Щросмайер.  Автор на паметната плоча е скулпторът Светлин Николов. Инициативата на сдружението в Сливен е осъществена със съдействието на бизнесмена Неманя Сарянович.

 "Двустранните отношения между България и Хърватия са изключително добри. Всичко зависи от нас и новите поколения, за да бъде това приятелство по-силно“, отбеляза от своя страна посланик Огняновац.

"Сигурен съм, че много наши съграждани, особено – най-малките, ще news pic 2
©
получат първата си информация за това кой е Йосип  Щросмайер и какви са заслугите му за страната ни от тази паметна плоча“, каза пред инициаторите кметът Радев. На откриването той бе придружен от заместника си Пепа Чиликова.

Кметът обяви, че Общината обмисля събитие, предназначено за децата и младежите. Те ще бъдат поканени да опишат своите улици и да разкажат историята на названията и на личностите, чието имена носят. Ще има и награди. "Идеята е нашите деца да съберат информация и да се гордеят, че живеят на тази улица“, допълни Радев.