Поставиха основите на детски православен хор в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. На среща с директори на училища и детски градини, журналисти беше представен ръководителят на бъдещата детска формация. Това е Симона Станоева. Тя е изпълнител в престижни хорови формации и завършва магистратура по хорово дирижиране в Националната музикална академия като студентка на проф. Теодора Павлович.

"В Кюстендил ние имаме изключително много хорове, които са главно на фолклорна основа. Те са с прекрасни ръководители. Гордеем се с нашата култура и е хубаво колкото може тя да се развива. Всеки който има желание би могъл да се включи. Важното е да носи любовта на музиката в сърцето си“, сподели Симона Станоева.

Събитието беше организирано от Виолет Вьорлер, Виолета Атанасова и Музикално сдружение "Марин Големинов". На него присъства и зам.-кметът на Община Кюстендил Виктор Янев.

"Имате пълната подкрепа от страна на кмета на Община Кюстендил и от страна на общинска администрация за тази инициатива. Сигурен съм, че тази инициатива ще се реализира и всички поети ангажименти ще бъдат изпълнени“, каза Виктор Янев.

От своя страна Виолет Вьорлер посочи, че от Кюстендил трябва да започне нещо, което вече е имало свои традиции, но са малко позабравени. "Време е вече отново да ги съживим“, каза Виолет Вьорлер. По думите й без помощта на Виолета Атанасова, която е и председател на читалище "Асклепион" – Кюстендил, инициативата е нямало как да се осъществи.

"Идеята е не само да имаме отделни, малки училищни формации, но да се направи една общоградска музикална формация. Един детски хор, който да излезе от сферата на детските песни и да се хвърли един мост между класическото музикално образование и необходимостта нашите деца да получават една по-широка музикална култура“, разказа Виолета Атанасова. Тя посочи, че ще се разчита на учителите в училищата, на педагозите в детските заведения, да мотивират децата и да насочат родителите, за да влязат в една такава формация.

От своя страна председателят на музикалното сдружение "Марин Големинов“ Райчо Христов посочи, че идеята е благородна. "Днес силно вярвам, че под небето на Кюстендил се случва нещо много хубаво“, коментира Райчо Христов. Той изчете писмо от професор Теодора Павлович, изпратено до кмета на Кюстендил. Писмото е препоръка за Симона Станоева, определена от нейния преподавател като човек, притежаващ творческия потенциал и познания да възстанови и развива детския хор в Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ