В най-стария дупнишки храм "Свети Николай Чудотворец", който е от XVII век бе осветена и монтирана нова камбана. Това съобщи за "Фокус“  отец Иван Айдаров – председател на Църковното настоятелство при храма. Камбаната тежи 47 килограма и на нея е изобразено Разпятието на Иисус Христос.

На камбаната е излят и надпис с годината на освещаването и поставянето й, както и името на дарителя Юлиан Манов, с чиито средства в момента се извършва и цялостната реставрация на черквата. Камбаната е изработена от пловдивска фирма на богослова и електроинженер Гаро Ананян. Негово дело е и монтираният в храма електронен механизъм за биене на църковните камбани.

Новата камбана е поставена на мястото на една от трите стари камбани, която, неизвестно кога и при какви обстоятелства, е била открадната. Липсващата камбана е била най-малката от трите и на нея е бил изобразен Свети Никола.

"Старите камбани са поставени в периода 1936 – 1937 година. Патронът на храма е изобразен и върху най-голямата от тях. На нея е излят следният надпис: "Направени по съдействието на църковното настоятелство: свещеник Никола Демиревски, Александър Табаков, Димитър Чапкънов, Стоичко Захариев и Никола Т. Илиев при храма св. Никола, гр. Дупница, 1936 г.". През следващата 1937 година е била поставена и другата, запазена и до днес, камбана, на която са излети образите на св. Богородица и Спасителя“, разказа Иван Айдаров.

Самата камбанария е изградена през 1929 година, когато е направено последното пристрояване на храма. Макар и построено много по-късно, кубето е много красиво и хармонира отлично с цялостната архитектура на храма. То се издига над центъра на артиката, покрито е с ламарина, а върху него се издига красив железен кръст. В иззидана ниша върху лицевата му страна е изобразен патрона на черквата. Камбанарията вече е ремонтирана в рамките на цялостната реставрация на храмовата сграда.

 "Не ни дели много от времето, когато камбаните, след повече от 40-годишно прекъсване, отново ще започнат да свикват вярващите за богослужение в храм "Св. Никола". Официалното откриване планираме за месец април. Нека повече никога да не престават да бият", пожела отец Иван Айдаров.

Венцеслав ИЛЧЕВ