Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение "Парична гаранция“, по отношение на служител на МВР, обвиняем за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и за причиняване на имуществени вреди при катастрофа, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Районният съд в града определи паричната гаранция,  в размер на 1 500 лева.

Съдът не уважи искането на Районна прокуратура  - Кюстендил за вземане на най- тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Защитата пледира за мярка "Подписка“.

"По делото липсват данни и доказателства, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, и да осуети воденото срещу него разследване. Същият работи в системата на МВР, семеен, с дете, с адресна регистрация и местоживеене в град Кюстендил.  Не са налице предпоставките на чл. 63, ал.1 от НПК за вземане на най- тежката мярка за неотклонение“, посочва в мотивите си съдът, под председателството на съдия Чавдар Тодоров.

Определението на РС – Кюстендил подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок, считано от днес.

Прокуратурата е привлякла като обвиняем полицейския служител К. М. / на 49 години / за това, че на 10.10.2022 г., в село Горна Гращица, по ул. "Ленин“ управлява лек автомобил "Шкода“  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1, 2 промила, а именно с 2, 07 на хиляда, както и за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 48 от ЗДП, като по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на лек автомобил "Опел“, собственост на Б. С.