Липсва информация за нанесени сериозни щети върху реколтата от череши, след падналата снощи градушка в района. Това каза пред "Фокус“ проф. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил. По думите му градушката е била примесена с обилен дъжд, което не е довело до сериозни поражения по основните черешови масиви.

Експертът посочи, че има друг сериозен проблем, пред който са изправени земеделските производители, занимаващи се с отглеждането на череши. Става въпрос за големите количества дъжд, паднали на територията на Кюстендил.

В рамките на половин час в района на научния институт са паднали над 20 литра валеж. "Ранните сортове череши вече са зрели, но те се напукаха от дъждовете. Има опасност да се напукат и късните сортове. При тези обилни валежи, за месец май те надхвърлят над 100 литра, неминуемо ще се стигне до напукване на черешовите плодове. Това го наблюдавахме при зазряващите сортове, 50 % в момента са напукани, а утре – коато изгрее слънце, щетата е от дъждовете“, каза професор Димитър Сотиров.

По думите му след напукването на черешовите плодове ще се стигне и до загниване. Надеждите на производителите са свързани със спирането на валежите, но при всички случаи ще има напукване, което няма как да се спре, чрез третиране н препарати.