От началото на отоплителния сезон на територията на област Кюстендил са възникнали 34 пожара, съобщиха за "Фокус“ от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил. Десет от пожарите са с преки материални загуби.

Разследването е установило, че 24 от пожарите са възникнали поради самозапалване на комини, а 6 са заради строителна неизправност. Данните сочат, че  4  са причинени от неправилно ползване на отоплителни уреди.

До момента няма загинали и пострадали хора от произшествия, свързани с есенно-зимния отоплителен сезон.  

От започване на отоплителния сезон една от най-честите причини за битови пожари са печките на твърдо гориво, пожарите се причиняват при неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.

От противопожарната служба посочиха, че прехвръкнала искра или непочистен комин, в който се възпламеняват сажди, могат да доведат до огромни трагедии и отнемането на човешки живот. Възрастните и трудноподвижни хора, най-вече поради влошеното си физическо и здравословно състояние, са на-рисковата социална група при тези пожари.