Бургас бе избран за мястото, откъдето да започне отбелязването на 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Съединените американски щати, предаде репортер на "Фокус". В последните два дни от месеца няколко локации в града са подготвили разнообразна програма, която да ни запознае с културата, кухнята, порядките и начина на живот зад океана. 

За официалното откриване дойде посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, който даде начало на Дните на Америка в Бургас, заедно с кмета на града Димитър Николов. 

"За мен е удоволствие да съм тук, защото Бургас е красив град и се чувствам късметлия за това, че мога да го опозная, както и затова, че ми предстои да посетя още красиви кътчета в България. Тук сме и за да отбележим месеца на Черно море, който традиционно организираме в посолството на САЩ", посочи Н. Пр. Кенет Мертен. 

"Искам да благодаря, че именно тук започват събитията по отбелязване на годишнината. Благодаря и за енергията, и за професионализма на екипа на посолството, които за кратко време успяха да организират всички тези събития. Фактът, че сме в Бургас, значи, че оценката за пътя, по който сме поели, е висока", заяви кметът. 

Празничната програма включва изложение на ретро американски автомобили, които са разположени на алеята до Културен център "Морско казино", дегустация на американски храни и алкохол, парад на мажоретки, публично четене на произведения от български и американски автори, концерти и прожекции на филми.