Областният управител проф. Мария Нейкова прие Н. Пр. посланика на Република Австрия Андреа Икич-Бьом и почетния консул на Република Австрия в Бургас доц. Радостина Иванова. Това е първо посещение на посланика в региона, след приемането на дипломатическата мисия в България на 10 октомври 2022 г., съобщиха от Областна администрация. 

Областният управител презентира региона в областта на туризма, балнеологията, културата и образованието. "Много ще се радвам нашата среща да бъде подплатена с решение как да реализираме бъдещо сътрудничество между област Бургас и област в Австрия“, заяви проф. Нейкова. Н. Пр. Андреа Икич-Бьом с готовност прие идеята и се ангажира лично да съдейства бъдещото сътрудничество да стане реалност.

Австрия и България имат общи интереси по многобройни теми, свързани с външната политика и политиката за сигурност, например по отношение на преодоляването на кризата с бежанците и мигрантите и защитата на външните граници на ЕС. Обсъдиха се идеи за организиране на съвместен икономически форум за привличане на инвеститори, както и форум за търсене на мерки за справяне на кризата с нелегалните мигранти.

През 2022 г. се навършват 75 години от възстановяването на двустранните дипломатически отношения.