Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори, като за основа послужат традиционно добрите, но позанемарени през последните години двустранни отношения.

Посланик Хордан предложи да започне комуникация с цел побратимяване между Бургас и Сиенфуегос – един от най-красивите градове на Куба, който е също така развит индустриален център. Там има работещ и до днес завод с името "Васил Левски“, построен някога от български работници. В неговия двор се издига скулптура на Апостола. 

Кметът Николов подкрепи инициативата за побратимяване. От своя страна той поиска партньорство в областта на медицината. Куба от десетилетия е известна със своите добре обучени здравни специалисти, които работят в десетки държави по света, включително на европейския континент. Кметът Николов представи стартиралия проект за изграждане на Детска университетска болница в Бургас. Именно за качественото попълване на нейния екип той търси всякакви възможности. В кабинета на кмета бе говорено и за втора опция – студенти по медицина от Куба да карат стаж в Бургас, който си има факултет по медицина, а скоро ще разкрие и такъв по фармация.

Вчера кубинската делегация посети Пристанище Бургас, държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров“ и участва в среща с бургаския бизнес, модерирана от зам.-кмета Станимир Апостолов.