Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна посреща пътуващата изложба, посветена на Джеймс Джойс и 100-годишнината от публикуването на култовия роман “Одисей" (1922), предоставена от Ирландското посолство в България, предаде репортер на "Фокус". Изложбата бе открита от Н. Пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България.

Експозицията разказва за живота, творчеството и пътуванията на родения в Дъблин писател, наредил се сред имената на Марсел Пруст и Франц Кафка като основател на модерния роман в началото на 20 век. 

В изложбата, която е разположена на трите етажа във варненската библиотека са представени пана с най-интересните моменти от живота на писателя, както и част от неговата литература. 

Джеймс Огъстин Алойшъс Джойс е смятан е за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Заедно с Марсел Пруст, Роберт Музил и Франц Кафка той е ключова фигура в развитието на модерния роман. Известен е най-вече с романа си "Одисей“ 1922. Други важни негови творби са сборникът с разкази "Дъблинчани“ и романите "Портрет на художника като млад“ и "Бдение над Финеган“.

Десислава ВАСИЛЕВА