Има засилен интерес на български студенти към ирландските университети. Това заяви за “Фокус" посланикът на Ирландия у нас Мартина Фийни. Тя посочи, че българските студенти имат абсолютно същите права, каквито имат останалите студенти от ЕС. След “Брекзит" Ирландия е една от основните държави, която предлага образование на английски език, а и това е базовият език в държавата, което привлича множество англоговорящи чуждестранни студенти.

“Съвсем логично, след Брекзит Ирландия се превърна в много желана дестинация не само за студентните от България, но и от други европейски държави.

Искам обаче да подчертая, че имаме и много ирландски студенти, които идват в България. Някои от тях идват за обмен по програмата “Еразъм", а други учат в Медицинския университет във Варна", каза още Мартина Фийни. Тя добави, че един от големите плюсове на членството на държавите в ЕС е възможността младите хора да могат да учат свободно в различни държави от съюза.

По отношение на засилване на икономическите отношения между България и Ирландия, Фийни даде следния пример.

“Днес посетих голяма ирландска компания, която е базирана във Варна. Тя отвори врати в този прекрасен град преди около 20 години, с 20 души нает персонал. Днес обаче тази същата компания има вече над 1000 служители. Затова смело мога да заявя, че България дава все по-големи възможности за развитие на двустранните икономически взаимоотношения, особено в областта на информационните технологии, иномиката и финансовите услуги", коментира още Мартина Фийни.

Що се отнася до туризма, посланикът на Ирландия заяви, че страната ни става все по-примамлива за ирландците.

Десислава ВАСИЛЕВА