Посланикът на Република Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос се срещна днес с Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна. Това е първо посещение на дипломата в морския град. Кристина Кувая-Ксантопулос ще бъде гост на бароков концерт, част от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято“, в който участват творци от Финландия.

По време на разговорите Коста Базитов запозна посланика с богатата културна програма на Община Варна и с възможностите за туризъм, като подчерта, че тази година много от събития в морския град минават под знака на 50-годишнината от откриването на най-старото обработено злато в света. Зам.-кметът посочи още, че общината работи за утвърждаването на Варна като Град на Знанието, чрез надграждане на възможностите за образование и успешна професионална реализация на младите хора. 

Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос приветства подкрепата на Община Варна за образование и припомни, че Финландия е известна с високите си стандарти и постижения в тази сфера. Тя заяви още, че финландските градове и компании имат добри практики в прилагането на различни екологични решения за опазване на околната среда, които могат да бъдат полезни. По думите й, двустранните контакти могат да бъдат задълбочени и в сферата на туризма, тъй като преди пандемията България е била в топ 10 на предпочитаните дестинации от финландски туристи.