Австрия е направила конкретни предложения към Европейската комисия за превръщането на Шенгенската система в по-ефективна. Това заяви при първото си официално посещение в Пловдив новият посланик на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Дипломатката посочи, че Австрия разбира и знае добре, че позицията на страната й за присъединяване на България и Румъния към Шенген е предизвикала определени последствия.

"Нека подчертая, че ние не сме против определени държави или определени народи, а сме за повече сигурност в Австрия. Всъщност ние вече сме направили предложения към Европейската комисия за това как Шенгенската система да бъде по-ефективна. Ние сме в контакт с нашите български партньори за следващи стъпки" – каза посланичката.

И допълни: "Много сме благодарни, че нашите български приятели реагират толкова обективно. Това показва, че нашите отношения са специални."

Н. Пр. Андреа Икич-Бьом присъства в Пловдив на официалната церемония за откриване на нова инсталация с водогрейни котли на EVN – Топлофикация.