50 години от обявяването си за град празнува днес Килифарево, предаде кореспондент на "Фокус“. По този повод Кметството организира честване на юбилейната годишнина с празнична програма.

Тя започва с военен ритуал и посрещане на знамената на България, ЕС и Килифарево от 10:30 часа в центъра на града. След това са предвидени празнични слова и поздрави към жителите и гостите на града. Програмата продължава с водосвет и поставяне на урна с послание към поколенията от 2073 година, която ще се намира в ниша на фасадата на кметството. В Ритуалната зала ще бъде открита изложбата "Килифарево – 50 години град".

През целия ден гражданите и техните гости ще могат да разгледат изложбата на Регионалния исторически музей – Велико Търново "Съкровището на тракийския династ“, която събира накити и вещи от тракийското съкровище от село Големаните. Експозицията е подредена в сградата на администрацията.

Специални гости на празника ще са областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков, кметът на старата столица инж. Даниел Панов, директори на институции, кметове на съседни кметства.