Поредно нерегламентирано сметище край Велико Търново предизвика редица негативни коментари в социалните мрежи. Става въпрос за изхвърлени стотици автомобилни гуми в участък край пътя между старата столица и Дебелец, предаде кореспондент на "Фокус". Освен, че е грозна, купчината затлачва и крайпътна канавка, което я прави и опасна. Мястото е в юрисдикцията на Кметство Дебелец, които са получили и предписание от РИОСВ - Велико Търново да го почистят, въпреки че нямат вина за замърсяването.

"Темата с нерегламентираните сметища и изобщо нерегламентираното изхвърляне на отпадъци е болна тема и проблем за цяла Бълагрия, за всеки управник на населено място. Ние, слава Богу, сме от кметствата, които разполагат с някакъв ресурс, техника и макар и малко работници, за да се справим с тези нерегламентирани сметища на нашата територия, но ако ги няма средствата и енергията, които отделяме за почистването им, могат да бъдат насочени за нещо много по-полезно", обяснява кметът на Дебелец Снежана Първанова.

Тя допълва и, че в града, както и във Велико Търново постоянно се организират различни акции за почистване. Въпреки това припомня и, че отговорността е изцяло на местните жители, тези които са недобросъвестни и хвърлят безразборно.

От РИОСВ - Велико Търново заявиха, че извършителят няма как да бъде заловен, защото в района няма камери за видеонаблюдение, а самото деяние вероятно е извършено в тъмната част на денонощието, когато не е имало и свидетели.

"Хората имат навици да оставят такива стари гуми до общински контейнери, които Общината взема и за тяхна сметка плаща на рециклиращи дружества да ги изхвърлят. Искам да кажа, че тези пари идват от данъците на хората, а могат да се вложат в друго", обяснява Станислав Станчев, началник Отдел "Контролна дейност" в екоинспекцията.

Той посочи и, че сервизите, в които можете да смените гумите си приемат старите срещу заплащане и след това ги рециклират по надлежния ред. Проверка на "Фокус", обаче, показва, че в града има само един-два обекта, които са съгласни на подобна процедура. От три различни пункта ни отказаха да приемат старите ни гуми.

По пътя между Велико Търново и Дебелец има нерегламентирано сметище от доста време. Почиствания се организират регулярно, но не след дълго се появяват нови боклуци.

"Кметство Дебелец отделя допълнителни средства, за да се справи с нерегламентираните сметища ежедневно. Те са и в урбанизираната зона на града, и извън нея, но в землището ни, така че ние сме длъжни да поддържаме чистотата. Но докато тази чистота не стане обща и споделена отговорност с гражданите, няма как да има ефект", казва още кметът Първанова.

Луиза ТРАНЧЕВА