Поредни "Часове по правосъдие“ проведоха преди края на учебния срок магистрати от Районен съд – Варна, съобщиха от съда. Посещение при седмокласници от Второ основно училище "Никола Вапцаров“ направиха през седмицата съдиите Виолета Кожухарова и Теодора Шишкова, съответно от Гражданско и Наказателно отделение на Районен съд – Варна. В актовата зала на училището магистратите представиха темата "Детско правосъдие“ и обясниха в какви случаи е възможно малолетни и непълнолетни лица да участват в съдебни процедури като свидетели, жертви или извършители на престъпление.

Те разясниха пред учениците как се провеждат изслушванията в "Синя стая“, кога може да бъде търсена наказателна отговорност от непълнолетните, какви са последиците и начините за прилагане на възпитателни мерки за деца при противообществени прояви. Засегната бе и темата за домашното насилие и органите, които могат да предложат съдействие, подкрепа и защита.

Друга група ученици от СУ "Пейо Яворов" посетиха съдебната палата в рамките на образователната програма "Час по правосъдие“ и се срещнаха със съдия Христо Минев от Наказателно отделение на Варненския районен съд. Те се запознаха с правилата за достъп и пропускателния режим в съдебната палата, като преминаха през метал-детектора и задължителната проверка от служители на "Съдебна охрана".

От съдия Минев те поискаха да разберат какво означава условно наказание, какво представляват мерките за неотклонение, как се определя размера на наказанието за различни престъпления, какви права и задължения имат, ако бъдат призовани да се явят в съда като свидетели. Поради многото въпроси и големия интерес от страна на учениците, "часът по правосъдие“ продължи повече от обичайното, с уговорката и през втория срок да имат възможност за подобни срещи или посещение в съда.