След светкавични действия криминалисти от ОДМВР – София и колегите им от РУ - Самоков задържаха 64-годишен жител на Самоков, участник в схема за телефонна измама.  

Към 13 часа вчера възрастен мъж потърсил помощ в полицията, след като разбрал, че е станал жертва на телефонна измама. Обяснил, че около 11 часа получил обаждане от непознат, който се представил за "полковник от полицията“ и набързо му обяснил, че дъщеря му е причинила пътен инцидент. Последвала офертата за предоставяне на пари под претекст освобождаването й под гаранция и уговорка наличната сума да бъде оставена в плик на входната врата на двора на къщата на жертвата. Разтревожен, човекът събрал всичките си налични спестявания в размер на 3720 лева и 1150 евро и изпълнил указанията на непознатия.

В хода на предприетите незабавни действия криминалистите от РУ-Самоков изяснили, че сумата била прибрана от мъж, който се е оттеглил от адреса с лек автомобил. Незабавно била създадена организация с колегите им от ОДМВР-София, в резултат на която мъжът бил засечен на една от столичните автогари и арестуван. 

Той е направил пълни самопризнания и предал доброволно отнетата парична сума.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК.