Поредица от събития популяризира креативния туризъм в Добруджа, предаде репортер на Агенция "Фокус". Познавателни кулинарни турове започнаха в региона. На 30 януари ще се състои фестивал под наслов "По пътя на хляба в Добруджа".

Участниците в тура имат възможност за посещение на земеделски производител в каварненското село Челопечене. В същия ден е предвиден еднодневен тур до производител на пчелни продукти в с. Прилеп, община Добричка. Гостите ще научат интересни, любопитни и полезни неща за пчелите и тяхното отглеждане, ще дегустират пчелен мед и ще се запознаят с изработването на различни продукти.

В Архитектурния етнографски музей на открито "Старият Добрич“ на 6 февруари от 11:00 часа ще се състои майсторски клас по живопис в Ателие "Старият Добрич“, а на 10 февруари от 16:00 часа ще се проведе демонстрационно събитие "Сувенири на Добруджа“. То ще предложи изработка на прототипи на сувенири за Добрич от естествени материали.

Събитията са част от девет продукта за креативен туризъм, които се осъществяват и тестват по проект “Туризъм, културно наследство и креативност". Неговата цел е да насърчи развитието на иновативен творчески туризъм и културни продукти, свързани с местното културно наследство на Добруджа.

Акцент е разработването на такива продукти съвместно с туристическия бизнес от региона. Проектът се изпълнява в партньорство с Грузински център за изкуство и култура – Тбилиси, Сдружение "Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА“ в град Добрич, Фондация за развитие на град Николаев в Украйна и Община Гори, Грузия.

Жулиета НИКОЛОВА