Вандали надраскаха пешеходния надлез, който се намира над пътя София – Варна. Това се случва преди още съоръжението да е пуснато официално в експлоатация, тъй като се изчаква становище на Държавната приемателна комисия, предаде кореспондент на "Фокус“. Надлезът  бе чакан с години от търновци, тъй като преди него на хората им се налагаше да пресичат главния път, който е много натоварен, а и това често се случваше с риск за живота им и на необезопасени места. Едва няколко месеца, след като пасарелката започна да се използва, тя стана обект на вандалска проява. Освен, че по нея има различни графити, за съжаление не липсват и изхвърлени безхаберно боклуци.

"Всичко това е много притеснително, защото говорим за втори вандалски акт само за период от две-три седмици. Първият беше на един пешеходен подлез в града. Сега – на новия надлез. Щетите, не са кой знае колко големи, но все пак Общината трябва да задели някакъв ресурс, за да ги ликвидира“, обяснява зам.-кметът проф. Георги Камарашев, като допълва, че нарушителят от началото на месеца вече е заловен и му е наложена парична глоба. Това се е случило със съдействието на полицията и будни граждани.

Той уточнява, че графитите от фасадата се премахват лесно, но за тези по стъклата ще е необходима намесата на специализирана фирма.

"Само искам да кажа, че от такива вандалски прояви в нашата община, годишно, разходите за ремонти след тях са равни на построяването на една нова детска площадка, спортна, междублокова“, допълва проф. Камарашев.

Според него подобни прояви могат да се контролират с монтирането на камери.

"Само, че имаме вече горчивият опит, че всички записи от видеонаблюдението падат в съда. Но все пак ние не сме полицейска държава навсякъде да има камери. Може би съзнанието трябва да бъде водещо. Това са нашите пари и виждате отношението към тях“, казва още зам.-кметът и призовава да пазим обществените пространства.

"Единственият ми призив е да пазим общото ни имущество, тъй като това са нашите пари“, апелира още той.

Луиза ТРАНЧЕВА