Пореден случай на обгазяване на Русе с неизвестен произход. За това алармираха жители на повечето от кварталите в града. Неприятните миризми, определяни, като бакелит, химия, нефтопродукти и изгоряла пластмаса са се появили около 5.00 часа сутринта и са се задържали до 9.30 часа Според потърпевшите източникът е предприятие за производство на авточасти в източната промишлена зона и проблемът е от години.

Въпреки многократните протести, досега и извършвания мониторинг от общината и екоинспекцията, неприятните миризми заливат почти през ден по-голямата част от Русе. И днес в РИОСВ са постъпили над 16 сигнала за поредното обгазяване. От там отговориха, че дежурният им екип е извършил обходи на територията на града между 5.30 и 11.00 часа.

Проверени са и двете промишлени зони, кварталите "Здравец-Изток“, "Възраждане“ и централните части на града. В района на предприятията не са установени миризми или анормален режим на работа на инсталациите, съобщава БНТ.

При обход в кварталите "Тракция“ и "Пухлево дере“ са открити много тлеещи огнища, замърсени с битови отпадъци на площ около 100 квадратни метра. Предстои да се установи собственикът на замърсения терен. По данни от измервателната станция в квартал "Възраждане“ вятърът е бил с много ниска скорост, наблюдавано е почти безветрие, с преобладаваща източна посока. В Източната промишлена зона от тази сутрин не са регистрирани отклонения от нормите на наблюдаваните атмосферни замърсители.