На 6, 13 и 20 август на тракийското светилище ще бъдат представени оперите "Мадам Бътерфлай“, "Бал с маски“ и "Кармен“


Предстоящ акцент в програмата на Държавна опера – Бургас, в партньортво с Община Приморско, е тридневният фестивал "Опера на светилището“, който се провежда за трети път. На 6, 13 и 20 август, сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ, за почитателите на класическото музикално изкуство и ценителите на историческите реликви ще бъдат представени оперите "Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини /6 август/, "Бал с маски“ от Джузепе Верди /13 август/ и "Кармен“ от Жорж Бизе /20 август/. Постановките са адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в българския Стоунхендж – древното тракий¬ско селище "Бегликташ“ край Приморско. Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки. Постановките са уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите.

Под диригентската палка на маестро Сунай Муратов /гост/ и маестро Иван Кожухаров, вълнуващите нестандартни срещи с героите на Пучини, Верди и Бизе ще се сътворят на откритата сцена на Бегликташ от 20.30 часа по време на трите фестивални вечери.

Представленията на тракийското светилище предоставят уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите. Фестивалът "Опера на светилището“ е доказателство, че класическата музика носи ореола на непреходност и вечност, като естетика и послания, като култура на мислене и начин на световъзприятие и би трябвало да се поддържа интересът и преклонението пред нейните нетленни послания, а в съчетание с подобен природен феномен, тя е още по-въздействаща.

На живописното пространство под звездите, в културно-историческото пространство на древното тракийско светилище, заредено с мистика и магнетизъм, в първата фестивална вечер /6 август, 20.30 часа/ ще бъде представена емблематичната опера в три действия от Джакомо Пучини "Мадам Бътерфлай“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев.

Солистите, оркестърът и хорът на Бургаската опера, под диригентската палка на маестро Сунай Муратов, ще разкажат чрез средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително силните чувства на отдаденото докрай женско сърце. Сценографията на "Мадам Бътерфлай“, издържана в минималистичния източен стил, е на Борис Стойнов, художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, помощник-режисьор е Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев.

В ролята на Чо-Чо-Сан /Мадам Бътерфлай/ влиза прекрасното драматично сопрано Йоана Железчева, която изгражда трагичния образ не само брилянтно във вокално-артистично отношение, но и с психологическо проникновение. В образа на нейния любим Пинкертон, на когото тя се доверява с цялата всеотдайност на женската си същност, но плаща висока цена за своята чистосърдечност, е блестящият млад тенор с многобройни международни изяви Михаил Михайлов /гост/. В ролята на американския консул в Нагасаки Шарплес влиза изтъкнатият баритон Александър Крунев. Като прислужницата на Мадам Бътерфлай Сузуки ще дебютира мецосопраното Йоана Кадийска. Кейт Пинкертон, съпругата на лейтенанта от Военноморските сили на САЩ Пинкертон, ще бъде Калина Попова, мецосопран.

В останалите роли публиката ще види: Яни Николов – Горо, Любомир Тодоров – Принц Ямадори, Костадин Мечков – Чичо Бонзо, Иван Грозев – като Имперски комисар и Нотариус, Невена Михайлова – Майката на Чо-Чо-Сан. В красивата – като визия, музика и послания, постановка участват и съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Действието на операта "Мадам Бътерфлай“ се развива в началото на XIX и XX век в Нагасаки. Тази история е за една млада гейша, Чо-Чо-сан, която е кръстена "Пеперуда“, заради нейната красота и изящество. Гейшата е влюбена в лейтенанта на американската флота Пинкертон. Усещането за съдбовност на чувствата и вътрешният й подтик са толкова силни и тя се противопоставя на традициите на своя народ и се омъжва за него. Влюбеното сърце не допуска, че неговият учестен от любовта ритъм се разминава с пресметливостта и непоследователността на нейния избраник…

Историята на Мадам Бътерфлай е трагедията на сблъсъка на два свята: западен и източен, мъжки и женски, екстровертен и интровертен. И парадоксът е, че един цивилизован човек всъщност се оказва варварин, като отношение, отказ от отговорност, непостоянство на чувства и желания, неспазване на мъжко обещание, отричане от светостта на думите, които обричат две души една на друга. Но за младата японка повелите на древните традиции, които изглеждат достатъчно "диви“ и архаични за западното мислене, понятията "свещен съюз“, "лоялност“, "отдаденост“, "любов“ имат тежест, по-голяма дори от цената на самия живот. Чо-чо-сан е красива жена, носеща типичните характерни черти на източната душевност. Но въпреки привидната крехкост, "Пеперудата“ показа неочаквана издръжливост, следвайки принципите си до края на земния си път, белязан с трагична саможертва.